مجتبی عبداللهی، استاندار البرز در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

مدیریت محله‌محور عامل تقویت مشارکت اجتماعی

مجتبی عبداللهی، استاندار البرز طرح مدیریت محله‌محور را از ابتکارات مهم دولت خواند و گفت: هدف غایی طرح تقویت مشارکت اجتماعی و حل مشکلات محلی است.
مجتبی اسماعیلی؛ کارشناس رسانه
تاریخ انتشار: ۰۱:۰۸ - ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۵ - 2026 May 16
کد خبر: ۳۰۸۱۶۷

مدیریت محله‌محور عامل تقویت مشارکت اجتماعی

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رئیس‌جمهور در جلسه بررسی روند پیشرفت طرح «محله‌محوری و مسجدمحوری» با تأکید بر ضرورت استفاده حداکثری از ظرفیت‌های مردمی گفت: نهادهای محلی، خیرین، هیئات مذهبی و گروه‌های اجتماعی سه محور اصلی مشارکت مردم در صرفه‌جویی اقتصادی، مدیریت و تعدیل سطح توقعات عمومی در شرایط جنگ اقتصادی هستند و جذب سرمایه‌گذاری و مشارکت مردمی برای آبادانی کشور از اولویت‌های مهم دولت است.

طرح مدیریت محله‌محور با پیگیری وزارت کشور در حال اجرا و هدف اصلی آن واگذاری بخشی از فرآیند تصمیم‌گیری به خود مردم است

وی رسیدگی به اقشار آسیب‌پذیر جامعه را از مهم‌ترین مأموریت‌های طرح دانست و تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین مصادیق و ضرورت‌های اجرای الگوی مسجدمحوری، پوشش و حمایت از اقشار مختلف جامعه در شرایط فعلی کشور است. بر همین اساس، در هر محله، مساجد، مدارس، سازمان‌های مردمی، خیرین و هیئات مذهبی باید بخشی از جامعه را زیر پوشش خدمات و حمایت‌های اجتماعی قرار دهند.

رئیس‌جمهور با بیان ظرفیت‌های گسترده مسجد در حکمرانی اجتماعی عنوان کرد: ما مسجد را محور قرار داده‌ایم، زیرا این نهاد مقدس از کارکردهای متنوع فرهنگی، اجتماعی و مردمی برخوردار است و بسیاری از امور را می‌توان حول محور مسجد ساماندهی و مدیریت کرد.

مجتبی عبداللهی، استاندار البرز با بیان تجربیات موفق در ساماندهی مناطق کم‌برخوردار، «مدیریت محله‌محور» در سراسر کشور را تعمیم یافته «قرارگاه اجتماعی» البرز به عنوان راهبرد کلان خواند و به خبرنگار «راهبرد معاصر» گفت: طرح مدیریت محله‌محور با پیگیری وزارت کشور در حال اجرا و هدف اصلی آن واگذاری بخشی از فرآیند تصمیم‌گیری به خود مردم است. انتظار می‌رود در قالب این طرح، نظام حکمرانی بر پایه «مدیریت محله‌محور» استوار شود؛ به گونه‌ای که با تعیین «مدیر محله» و تشکیل «هیئت‌امنای محلی» متشکل از ائمه جماعات مساجد، فرهنگیان ساکن در محل، بانویاران و معتمدین، بستر حضور مردم در حل موضوعات خود فراهم شود. 

وی با تأکید بر اینکه شناسایی مشکلات باید از دل محلات و به‌وسیله خود مردم انجام شود، افزود: کمیته‌های تخصصی در حوزه‌هایی همچون عمران، معیشت، مسکن، آموزش، آسیب‌های اجتماعی و مدیریت بحران تشکیل شده‌اند تا موضوعات به‌صورت دقیق بررسی و اولویت‌بندی شوند.

استاندار البرز عنوان کرد: در قالب طرح، پس از جمع‌بندی مشکلات و موضوعات در محله، موضوعات در شورای راهبری شهر مطرح و برای تأمین اعتبار و پیگیری به استان ارسال خواهد شد تا روند حل مشکلات با سرعت بیشتری دنبال شود. این طرح پیش‌تر سال ۱۳۹۳ نیز اجرا شده بود و اکنون با رویکرد جدید دولت چهاردهم، توسعه و تکمیل آن در دستور کار قرار گرفته است.

عبداللهی گفت: کارآمدی این شبکه انسانی، به‌ویژه در جنگ تحمیلی اخیر نمود عینی یافت؛ جایی که با محوریت مدیران محلات، عملیات امداد و نجات، شناسایی دقیق نیازمندان واقعی و ارائه خدمات اجتماعی با سرعتی بی‌سابقه انجام شد.

وی تصریح کرد: مساجد و ائمه جماعات محور اصلی اجرای برنامه هستند و باید از ظرفیت نخبگان و سازمان‌های مردم‌نهاد برای پیگیری مطالبات محلی استفاده شود. برخی چالش‌های مساجد از موانع اجرای منسجم طرح تلقی می‌شود، هرچند همگرایی و پرهیز از موازی‌کاری ضروری است.

استاندار البرز با بیان لزوم افزایش اعتماد عمومی و مشارکت بیشتر مردم در طرح گفت: توسعه پایدار زمانی محقق می‌شود که مردم در متن تصمیم‌گیری‌ها حضور واقعی داشته باشند. در الگوی موفق طرح در استان البرز که پیشرو و پرچمدار طرح در سراسر کشور است، برای هر محله رابط مردمی تعیین می‌شود تا مشکلات و مطالبات شهروندان به‌صورت مستقیم به مسئولان منتقل شود.

تجربه ثابت کرد، اگر «علم و اقتدار مدیریتی» با «مشارکت مردمی در بطن محلات» پیوند بخورد، هیچ گره‌ای در نظام سلامت و رفاه اجتماعی باقی نخواهد ماند

وی افزود: اقدامات انجام شده تاکنون به‌ویژه در حوزه عمرانی و سازماندهی رابطان محلی نقش عمده‌ای در حل مشکلات محلات و تقویت انسجام اجتماعی داشته است. تقویت مشارکت مردمی می‌تواند سرعت خدمات‌رسانی را افزایش دهد و مدیریت محله‌محور را به الگویی مؤثر در توسعه شهری تبدیل کند.

عبداللهی گفت: انتظار می‌رود یکی از دستاوردهای مهم این شبکه در شرایط خاص و بحرانی، توزیع هوشمندانه بسته‌های معیشتی باشد که با شناسایی دقیق مدیران محلات، بدون واسطه به دست خانواده‌های هدف برسد.

استاندار البرز تصریح کرد: تجربه ثابت کرد، اگر «علم و اقتدار مدیریتی» با «مشارکت مردمی در بطن محلات» پیوند بخورد، هیچ گره‌ای در نظام سلامت و رفاه اجتماعی باقی نخواهد ماند. دولت با عنایت به این مدل موفق، در پی آن است با تقویت زیرساخت‌های محله‌محور، الگوی توزیع عدالت اجتماعی را از محلات به سطح کلان کشور تعمیم دهد.

ارسال نظر
captcha
تحلیل های برگزیده
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار